8.9.13

Valkohampaat ja valelääkäri


Siperianhusky on siitäkin hyvä rotu, ettei siitä lähde tyypillistä koiran ominaishajua. Vaikka monista koirista pidänkin, en voi sietää haisevia koiria. Vanhemmille koirille kertyy yleensä hammaskiveä, joka mm. saa hengityksen haisemaan. Silloin tällöin tulee kommenttia siitä miten 12-vuotiaan Seron hampaisto on näinkin hyvässä kunnossa. Minulle on ollut itsestäänselvyys, että koirien hampaita hoidetaan. Isossa kennelissä sekin kuuluu kasvattajan töihin, olisi nimittäin turhan arvokasta roudata koirat lääkärille hammaskiven poistoon. 

Pidän hammaskiven poistosta ja omat koirani saavat nauttia käsittelystäni. Siperianhuskyissakin on paljon eroja, toisilla on niin tiukat huulet, että varsinkin takahampaiden hoitaminen voi olla vaikeaa. Onni onkin tällainen lörppähuulinen koira kuten meidän Sero, jonka hammaskiven poisto käy leikiten. Seron hampaat on käsitelty viimeksi pari vuotta sitten ja ensimmäistä kertaa vasta veteraani-iän kynnyksellä. Koirillemme ei ikävä kyllä tarvitse hammaskiven poistoa kovin usein tehdä! Eikä koiria tarvitse erikseen opettaa operaatiota varten. 

Koirallasi tulisi olla suussaan 42 hammasta, oletko laskenut, että kaikki löytyvät? Siperianhuskylla kuuluu olla leikkaava (saksi-) purenta, sekä kaikki 42 hammasta. Hammaspuutokset tulisi mielestäni aina ottaa vakavasti, vaikka nykykoirat varmaan pärjäisivätkin ilman hampaita. Luonnollisuus kunniaan! Inkisiivit ovat etuhampaita ja niitä tulisi olla  yhteensä 12, tasaisesti ylhäällä ja alhaalla. C-hampaat eli kulmahampaat (caninus) ovat helposti tunnistettavissa ja niitä tulisi olla 4 (tärkeitä hampaita). Premolaarit (P) ovat 16 välihammasta ja molaarit (M) poskihampaita, joita on 10. Jos koiraltasi puuttuu hampaita, ilmoitathan siitä koirasi kasvattajalle! Hampaita voi irrota myös tapaturmaisesti, jolloin hampaan juuri näkyy röntgenkuvassa. Pennulta tulee seurata, että maitohampaat lähtevät pysyvien hampaiden tieltä noin 7 kk ikään mennessä.

Välineitä löytyy muutamaa eri tyyppiä. On perinteinen "sirppi", jossa on terä molemmissa päissä. Itse käytän tätä, koska koirani pysyvät hyvin paikallaan (en ole heti puhkomassa koiran silmää), eikä sen kanssa tarvitse käyttää voimaa. Sirppejä myy mm. Peten Koiratarvike. Toinen väline on useammin nähtävä "hammasskrapa", jossa ei ole neulamaista päätä. Tämäkin väline toimii hyvin ja on ennenkaikkea turvallisempi (esim. Findogs). Useimmissa  eläinkaupoissa näkyy olevan myytävänä Mars-hammaskivenpoistaja, joka on näiden kahden välimuoto (myöskin kaksipäinen).

Kun käsissä on tällainen instrumentti tulee muistaa, ettei hammaskiven poisto ole leikin asia. Kuten edellä jo mainitsin, terävän välineen kanssa saa vahinkoa aikaan muuallakin kuin koiran suussa. Vahinkoa voi aiheuttaa myös käyttämällä likaisia välineitä, paha suun tulehdus voi vaikuttaa jo koiran sydämeenkin bakteerien kulkeutuessa verenkierron mukana kaikkialle.



 Kuvassa yllä: 5v 9kk ikäisen Odessan hampaat ennen puhdistusta. Hammaskiveä näkyy selkeästi, samoin lievää ientulehdusta. Odessalta ei ole aiemmin poistettu hammaskiveä.


Kuvassayllä : 12v 3kk ikäisen Seron etu- ja kulmahampaita. Etuhampaista ei ole koskaan tarvinnut hammaskiveä poistaa, kulmahampaat ovat hieman tummuneet ienrajasta.

Itse instrumentin lisäksi tarvitsee hammaskiven poistoon myös suihkutepullon ja pyyhkeitä. Pese ja desinfioi myös suihkutepullo ja käytä keitettyä vettä (ei tietenkään kuumaa) sekä puhtaita pyyhkeitä. Tehokas otsalamppu on myös avuksi ja itse käytän mieluiten suojahanskoja, jolloin käsiä ei tarvitse jatkuvasti pyykiä. Koira asetetaan makuulleen ja pyyhe pään alle (koiran pää voi olla myös sylissä). Avustaja voi tulla myös tarpeeseen jos koira ei pysy paikallaan. Sirpillä poistetaan hammaskivi ja plakki, myös ientaskuista ikenen alta (vältä rikkomasta ikeniä). Älä myöskään naarmuta kiillettä, sillä se vain pahentaa hammaskiviongelmaa. Hammaskiveä kertyy myös hampaiden sisäpuolelle, joten tarkasta tilanne myös sieltä. Suihkutepullolla puhdistetaan hampaat irronneesta hammaskivestä ja siten on helpompi nähdä mitkä kohdat on jo puhdistettu. Samalla näet myös suun ja hampaiden kunnon, tarkkaile näitä asioita:

1. Murtumat ja liikkuvuus: ovatko hampaat ehjät ja tukevasti paikoillaan, merkitse muutokset ylös. Heiluvat hampaat voivat olla merkki vakavastakin viasta tai sairaudesta.

2. Ientulehdukset: Hampaisiin kertynyt plakki aiheuttaa ientulehdusta, jonka tunnistaa punoittavasta ja verta vuotavasta ikenestä. Ientulehdus uusiutuu ellei plakkia poisteta säännöllisesti, joten koiran hampaita on hoidettava päivittäin. Jos tilaan ei puututa seurauksena on yleensä kivulias kiinnityskudoksen tulehdus.


Hammaskiveä tulee yleensä pienten rotujen edustajille ja vanhoille koirille. Tällaisten koirien hampaita on harjattava päivittäin. Plakkia ehkäisee myös pureskeleminen eli koiralle on hyvä säännöllisesti tarjota pureskeltavaa. On olemassa hampaita varten valmistettuja puruluita kuten Pedigreen DentaStixejä, jotka rakenteen ja koostumuksen ansiosta vähentävät plakkia hampaiden pinnalta. Myös tavalliset puruluut auttavat lisääntyneen syljenerityksen ansiosta. Liian kovat puruluut voivat murtaa hampaita, jolloin voidaan joutua poistamaan koko hammas. Myös ruuan laatu voi vaikuttaa hammaskiven syntymiseen ja kuivaruokaa ei ole tarkoitus tarjota koiralle muussina vaan on hyvä jättää annokseen pureskeltavaa. Merilevän syöttäminen voi auttaa joillakin koirilla, jos merileväjauhetta syöttää paljon se kannattaa hankkia isossa purkissa hevostarvikepuolelta, eikä maksaa itseään kipeäksi kantamalla kotiin pieniä ja kalliitta purkkeja (on myös edullisia koirille tarkoitettuja merileväjauheita).

Jos et halua itse poistaa hammaskiveä, tarkista kuitenkin hampaiden kunto säännöllisesti ja ota yhteyttä eläinlääkäriin huomatessasi edellä mainittuja muutoksia. Suu on kuitenkin pääasia ja silleen.

Oletko sinä poistanut koiraltasi hammaskiveä ja kuinka tarkasti seuraat koiriesi suuhygieniaa? Saan usein hämmästyneitä katseita kun kerron itse poistavani koirieni hammaskiven, joten se ei taida vieläkään olla kovin yleistä koiranomistajien keskuudessa.




Kuvassa yllä: Taaempiin poskihampaisiin muodostuu helposti hammaskiveä, tässä 12-vuotiaan siperianhuskyn hampaat. Punoittava ien on merkki ientulehduksesta ja hampaita olisi hyvä myös harjata säännöllisesti. 

0 kommenttia:

Post a Comment