6.3.21

Eettinen koiranruoka

Ilmastokriisin keskellä koiraharrastajakin joutuu miettimään, miten ekologisesti kestävää koiran pitäminen on. Lehtien otsikot huutavat, että koira saastuttaa yhtä paljon kuin katumaasturi ja sitä on perusteltu pääosin koiran lihapainotteisella ruokinnalla. Sen verran voi kuitenkin huokaista helpotuksesta, ettei uusimpien tutkimusten mukaan koira todellisuudessa saastuta läheskään niin paljon, varsinkaan silloin kun kiinnittää huomiota koiran ruokintaan.

Markkinoille on jo ilmestynyt mielenkiintoisia vaihtoehtoja ympäristöystävälliselle koiran ravinnolle. Koiran ruokinnassa on kuitenkin hyvä pitää mielessä eettisyys myös siltä kannalta, että koira on lihansyöjä. Koira on kuitenkin eriytynyt villistä sukulaisestaan sudesta jo 30 000 vuotta sitten ja se pystyy hyödyntämään hiilihydraatteja sutta paremmin. Tosin ei susikaan ole 100 % lihansyöjä. Koiramme syövät oma-aloitteisesti mustikat ja viinimarjat pensaista, kuten todettiin myös Voyageurs Wolf Projectin tutkimuksissa susien tekevän. Tutkimuksessa heinäkuussa jopa 83 % susien käyttämästä ravinnosta oli mustikoita, joita ne myös syöttivät pennuilleen. Sudet syövät myös paljon muuta kasviperäistä ravintoa, riippuen mitä alueella on saatavilla.

Itseäni kiinnostavimmat uutuudet ovat hyönteisproteiini ja ns. roskakalaruuat. Seuraan myös väittelyä siitä, voiko koira elää hyvää elämää vegaanina. Toisin kuin kissa, koira pystyy elämään ilman lihaa, mutta varsinkin siperialaisen kaltaisille arktisille roduille eläimistä saatava rasva ja proteiini ovat olleet tärkeitä. Koirien kasviperäisissä ruuissa käytetään soijaa sen korkean proteiinipitoisuuden takia, sekä siksi, että se sisältää koiran tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Lisäksi kasvisruokia voidaan täydentää aminohapoilla. Ruokin itse koirani 50/50-ruokinnalla, jolloin kuivaruoka voisi periaatteessa olla täysin lihatonta.

Olen itse lopettanut tehotuotetun ja kaiken vankeudessa kasvatetun lihan syömisen n. 20 vuotta sitten. Siitä lähtien olen siirtynyt lähemmäs vegaania ruokavaliota eettisistä ja ekologisista syistä, en myöskään koskaan osta riistalihaa vaikka voinkin sitä muuten syödä. Kompensoin jo omalla ruokavaliollani sitä, että koirani syövät lihaa.

Mistä liha koirien ruokiin sitten tulee ja miten liharuokinnan voi pitää ekologisesti kestävänä? Sanotaan, että liha koirien ruokiin tulee ihmisille tarkoitetun ravinnon sivuvirroista. Tämä ravinto heitettäisiin hukkaan, ellei sitä käytettäisi eläinten ruokiin. Naudanliha on kaikkein epäekologisin ja tässä kohtaa on huomioitava, että Suomessa naudanliha on todellisuudessa maitotuotannon sivutuote. Pääpahis Suomessa on maito, jonka kulutukseen meidät kaikki on lapsesta asti aivopesty. Lihaa tuotetaan jo nyt valtavat määrät liikaa, jolloin ylijäämäliha käytetään rehuksi ja sillä ruokitaan myös kaikki maailman lihaa syövät lemmikkieläimet. On selvää, että lihantuotantoa ihmisravinnoksi on vähennettävä ja samalla se vähenee myös koirien ruokakupeista. Onneksi koirille kuitenkin kelpaavat ne lukuisat ruhon osat, joita nykyihmiset eivät enää hyödynnä.
Totuus koirien ruuissa käytettävän lihan alkuperästä ja koostumuksesta ei olekaan aivan yksinkertaista selvittää. Valmistajan ei tarvitse ilmoittaa tuotteen alkuperämaata, eikä raaka-aineiden alkuperää. Koiranruokien laatua valvotaan hyvin vähän, lähinnä pistokokein. Suomessa valmistetuissa koirien ruuissa valvonta on tiukempaa. Tiedätkö mistä koirasi ruuan raaka-aineet tulevat? Käytän itse suomalaista kuivaruokaa, joka on valmistettu Hollannissa. Biofarmilta on tullut myös uutuus, joka on valmistettu Suomessa, suomalaisista raaka-aineista, mutta emme ole testanneet sitä vielä. Koirieni ruokintaan käyttämäni liha on paikalliselta yritykseltä, jonka pakasteet ovat lähellä tuotetuista raaka-aineista, eli paikallista ylijäämää. Haluaisin kuitenkin käyttää enemmän kalapakasteita, en kuitenkaan Norjassa kasvatettua ja maailman toisella puolella prosessoitua lohta, vaan paikallista kalaa.

Hiilitassunjälkeä voi pienentää pienillä valinnoilla. Kotimainen siipikarja kuormittaa ympäristöä 86 % nautaa vähemmän Dagsmark Petfoodin teettämän tutkimuksen mukaan. Kanojen elinolosuhteissa on kuitenkin niin paljon parannettavaa, että eettisempi vaihtoehto on esim. Itämeren silakka, joka saman tutkimuksen mukaan kuormittaa ympäristöä 95 % vähemmän kuin nauta. Hiilitassunjälkeä voi pienentää vielä enemmän valitsemalla hiilihydraatiksi kotimaisen kauran ulkomailta kuljetettavan riisin ja soijan sijaan.

Nykyään en osta koirille herkkuja, jotka sisältävät tehotuotettua lihaa. Ei ole yhtään hyvää syytä syöttää koiralle maailman toiselta puolelta rahdattua nautaa koiran koulutuksessa tai ylimääräisenä hemmotteluna! Siihen sopivia vaihtoehtoja on niin paljon kasvisvaihtoehdoista lähtien. Välillä pakastin täyttyy kaverin teurastaman lampaan luista tai metsästäjiltä jää koirille ylimääräistä purtavaa. Kalastuksen sivutuotteena jää myös yli paljon koirien käyttöön soveltuvia osia, esim. Alvar Petfoodilla on Hukkaherkku Muikku, joka on kuivattuja muikun päitä (koirani ovat aivan hulluina kuivattuun kalaan). Laumani rakastaa omenaa ja porkkanaa valtavasti, joten ne käyvät erinomaisesti herkkuina kotioloissa.

Ruokinnan näkökulmasta koiraharrastuksen tulevaisuus ei näytä niin synkältä ja on hienoa huomata suomalaisten koiranruokien saapuminen markkinoille. Toistaiseksi hyönteisproteiini ja muut ekologiset uutuudet ovat liian kalliita isomman lauman ruokintaan. Olen valmis maksamaan hieman enemmän, mutta en moninkertaista hintaa nykyiseen hyvälaatuiseen ruokaan verrattuna.

0 kommenttia:

Post a Comment