9.9.13

Hetken vielä vapaa


Alle 5 kk ikäisten pentujen kanssa kannattaa nyt nauttia vapaudesta ja käydä vaikka sienestämässä tai muuten ihmettelemässä ja keräämässä hirvikärpäsiä kotiintuomisiksi. Suomessahan on sen verran surkea koirakulttuuri, ettei koiria saa pitää vapaana kuin maanomistajan luvalla ja sekin on metsästys- ja järjestyslaissa tarkoin säädettyä. Rauhoitusaikana maaliskuun alusta elokuulle koiria ei saa pitää vapaana kuin aidatulla alueella, toisin sanoen koirapuistossa tai omalla aidatulla pihalla. Jotkut alueet on metsästysoikeuden haltijalla, joten edes maanomistajan lupa irtipitoon ei riitä.

Järjestyslaissa on omat koirakurin kohtansa, eikä koiraa saa koskaan viedä virallisille uimarannoille (kuntien ja kaupunkien ylläpitämät), lasten leikkipaikoille, urheilukentille tai yleisille laduille. Koirilla ei ole asiaa toreille toriaikana (miksi, sitä en tiedä), eikä kuntopoluille kuten pururadoille kytkemättöminä. Taajama-alueella koira ei saa koskaan olla vapaana, edes omalla pihalla, ellei se ole aidattu.


Missä koira sitten saa olla vapaana? Koirapuistot on tarkoitettu tähän, omalla aidatulla pihalla vain valvottuna ja harjoitus-/koulutuspaikoilla valvottuna ja välittömästi kytkettävissä - nämä paikat tietysti voivat sijaita taajamassa. Me ehdimme nauttia talviulkoilureiteistä ennen koirakieltolain (järjestyslaki) tulemista, ajoimme mm. laduilla, missä ei koskaan tullut ketään vastaan, eikä ladusta olisi edes huomannut, että siinä on liikkunut koira. Tuntuu, että kaikki on kielletty ja koirakuri on hyvin erilaista verrattuna muuhun Eurooppaan, missä näkee vapaana liikkuvia ja hyvin käyttäytyviä koiria. Se on selvää, että metsäneläimille täytyy antaa oma rauhansa, mutta olisi hienoa jos aikuisiakin koiria voisi ulkoiluttaa vapaana esim. vaellusreiteillä. Koiran irtipitoon liittyviä lakeja rikotaan paljon, usein tietämättömyydestä, mutta usein myös välittämättä metsäneläinten pesimäajoista.

Alle 5 kk ikäiset pennut saavat liikkua vapaana ilman mitään lupia, mutta näin metsästysaikana kannattaa muistaa merkitä koiransa huomiovärein, ettei puolisokeat metsästäjät ammu koiraasi sutena, tai jäniksenä, karhuna tai sorsana...
Kuvat toissaviikonlopun tattiretkeltä, en ymmärrä 
miten nuo heijastinliivit ovat mahtuneet Odessalle!

0 kommenttia:

Post a Comment