11.8.16

Töitä tekevät koirat ja koiran stressi

Kaverikoiratyöt sijoittuvat yleensä yksityisalueille, joten kuvia tulee otettua melko harvoin. Molemmat Odessa ja Verona käyvät vierailuilla aina kun on mahdollista, eli lähinnä ilta-aikaan tai viikonloppuisin. Veronalle en ole vielä tilannut huivia, sillä unohdan aina merkitä vierailut ylös, siksi Verona on käyttänyt toistaiseksi erivärisiä jenkkihuiveja. Vakiopaikoissamme on aina hauska käydä tuttujen ihmisten luona, mutta myös erilaiset tapahtumat ovat hauskaa vaihtelua. On äärimmäisen tärkeää olla oman koiran tunteiden tulkki ja huomata niiden stressin taso. Kaikki koirat stressaantuvat ja vierailut ovat vaativia, vaikka koirat niistä tuntuvatkin nauttivan, eivätkä pysy housuissaan pelkästään huivin nähtyään.

Meidän koirilla selkeimmät stressireaktiot ovat läähättäminen ja ihon hilseily. Vierailuilla onkin hyvä tehdä välillä pieniä taukoja ja käydä vähän syrjemmässä, varsinkin jos vierailu on kestoltaan pitkä (tunti on pisin aika). Yllä olevassa kuvassa, jossa näkyy monta rapsuttajaa näkyy myös Veronan ilme, jolla se hakee tukea minusta. Kun koira tuntee itsensä yhtään epävarmaksi se laittaa korvat sivuille ja pään alas. Silloin laskeudun itsekin koiran tasolle ja annan sille tukea kehuen ja rauhoittavilla signaaleilla. Jos tilanne käy koiralle liian tukalaksi on pidettävä tauko ja otettava omaa tilaa.

Tällaisissa tilanteissa stressi on hyvin lyhytkestoista, kaverikoirat saavat vierailla kerran viikossa tunnin ajan ja se on mielestäni erinomainen sääntö. Lyhytkestoinen ns. "hyvä stressi" lisää suorituskykyä ja saa koirat paremmin selviytymään erilaisista tilanteista. Monet eivät kuitenkaan uhraa ajatustakaan sille miten koirat kokevat stressaavia tilanteita, joita ovat esim. näyttelyt ja kilpailut, joissa jotkut käyvät joka viikko ja päivät ovat pitkiä. Treenistä puhumattakaan. Sitten vaan katsellaan kun koira makaa kotona reporankana koko loppupäivän, vakavissa tapauksissa koirat saavat vatsahaavoja ja muita vatsavaivoja. Yleisimmin stressin näkee muissa koirissa silloin kun koira "yllättäen" rähähtää muille koirille, näitä tilanteita näkee aina koiratapahtumissa. Kotona tilanteet voivat kärjistyä koirien välisiksi tappeluiksi.

Koiran stressistä on kirjoitettu paljon, jokaisen koiranomistajan pitäisi tunnistaa stressin merkit omassa koirassaan ja pyrkiä tarjoamaan koiralle sopivaa tekemistä ja sopiva elinympäristö. Lyhytkestoinen, hyvä stressi tekee hyvää meille kaikille ja koiralle on hyvä tarjota aktivoivaa tekemistä.

3 comments:

 1. Ihana koira.
  Osallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa,

  ReplyDelete
 2. Hyvä aihe, jota itsekin miettinyt. Olin itse kaverikoiratoiminnassa mukana ja kiinnitin siellä huomiota, miten monelle se koiran tulkitseminen oli vaikeaa tai ei tullut ajatelleeksi. Koiratapahtumissa tilanteet usein kärjistyvät ja normaalisti kaikkien kaveri koira saattaa rähähtää tai muuten vaan kiukustua.

  Omien koirieni kanssa huomasin, että toinen ei kestänyt treeniä lainkaan niin paljon, kuin mitä olisin voinut tarjota. Kotitreenit ok, mutta hallitreenit todella raskaita koiralle, liian raskaita. Nykyisen kokemukseni perusteella en välttämättä siirtäisi ulkokoiraa maaseudulta enää kaupunkiin rivitaloon... Siitä selvittiin, mutta vanhempieni hoitoon jättämisestä koira olisi stressannut paljon vähemmän.

  Toivottavasti aiheesta puhuttaisiin enemmän ja tietoisuus lisääntyisi :)

  ReplyDelete
 3. Niin se tuntuu usein unohtuvan, vaikka siitä kyllä koulutuksessa puhutaan ja miksi niitä vierailuja saa tehdä vain tunnin viikossa.

  ReplyDelete