20.11.16

Verona testaa: vetovaljaat vaelluksille

Meillä on nyt hyvän aikaa ollut käytössä Zero DC:n Short-valjaat ja jaan käyttökokemuksia blogissakin. Zero DC on Tšekin tasavallasta ponnistava yritys, joka valmistaa varusteita sekä koiraurheiluun että muille lemmikeille. Suomeen merkki rantautui näyttävästi jo joitakin vuosia sitten ja valjaita näki paljon eri blogeissa.

Meillä oli nimenomaan Short-valjaille käyttöä, sillä tavalliset vetovaljaat ovat olleet hankalat vaelluksilla kun koiralla on selässä oma reppu ja veto kohdistuu valjaisiin ylempää. Nimensä mukaisesti valjaat ovat lyhyemmät kuin perinteiset x-back valjaat ja muut vetokäytössä yleisemmät valjaat, muttei kuitenkaan niin lyhyet kuin tyypilliset talutusvaljaat. Kuten Veronan kuvasta näkee valjaat ovat hieman isot sille, ne onkin ostettu Vegaa varten ja se oli niitä sovittamassa (lisään tähän vielä myöhemmin kuvan valjaista vedossa, mikä näyttää miten valjaat oikeasti asettuvat). Ne ovat myös Vegalle mielestäni hieman isot, mutta pienemmässä koossa kaula-aukko olisi ollut jo liian tiukka. Valjaat ovat koirillamme pääosin kävelykäytössä ja niiden tulee mahtua kaikille erikokoisille nartuillemme. Talutan valjaissa vain yhtä koiraa kerrallaan, joten en tarvitse jokaiselle omia valjaita ja koska näyttää siltä, että Vega on se, joka tulee olemaan eniten vaelluksilla mukana valjaiden on istuttava parhaiten sille.

Suunnittelijoiden kokemus valjakkourheilusta näkyy valjaissa kaikkia yksityiskohtia myöten. Valjaat ovat tarpeeksi leveät edestä, jotta ne pysyvät hyvin paikoillaan myös silloin kun veto kohdistuu niihin hieman vinosta. Niissä on isot heijastimet molemmilla puolilla kyljissä ja kaulassa, sekä nylon-nauhassa selkäpuolella. Kiinnitysrengas on käytännöllisen kokoinen, suuri ja kestävä, jolloin koiran kytkeminen ja lukon irrottaminen on nopeaa ja helppoa. Ja miten mainiosti kiinnitysrenkaan alla on leveä pehmuste, joka estää lukon iskeytymisen koiran selkään.

Valjaat ovat kyljistä säädettävät ja ylijäävä hihna menee kätevästi piiloon valjaissa oleviin taskuihin. Eri värejä löytyy runsaasti. Valitsin itse huomiovärin turvallisuussyistä, oikeastaan koira ei valjaat päällä tarvitse erikseen heijastinliiviä, vaikka olen välillä senkin valjaan alle pukenut. Lumella värit oikein hehkuvat. Kankaat ja lukot ovat kestävää materiaalia, kangas pysyy myös erinomaisesti puhtaana, eikä valjaita ole joutunut pesemään edes Kebnekaisella rymyämisen jälkeen. Pidän erityisesti myös siitä miten hyvän tilan liikkua valjaat antavat. Etuosa pääsee liikkumaan todella vapaasti verrattuna moniin muihin valjaisiin ja suosittelenkin näitä myös ihan tavalliseen lenkkeilykäyttöön. Valjaat eivät koskaan pääse hiertämään kainaloita. Silloin kun valjaat hankitaan vetokäyttöön ne ovat sopivat ylhäältä tulevaan vetoon eli pyöräilyyn, canicrossiin, hiihtämiseen jne. ja silloin täytyy olla erityisen tarkka valjaiden istuvuuden kanssa.


Meillä valjaat ovat käytössä vaelluksilla ja ihan tavallisilla hihnalenkeillä. Kokemuksen perusteella ovat kyllä olleet ihan hintansa arvoiset ja vahvojen materiaalien perusteella olettaisin niillä olevan pitkän käyttöiän.
.

2 comments:

  1. Hei. Tämä olikin hyvä juttu. Olen miettinyt meidän yhdelle huskylle jotain toisenlaista valjasta kun tuntuu että hän ei oikein tykkää normivaljaassa vetää. Käyn kyllä heti tätä jostain katsomassa :)
    jos nyt täältä pohjoisempana näitä löytäisi jostain... ainakin nettikaupoista.

    ReplyDelete
  2. Nämä ovat kyllä olleet hyvät. Kannattaa sovittaa tarkasti ja valita tarpeeksi napakka koko, mutta kuitenkin niin, ettei kurista vedossa. Instagramissa (@siberianrusalka) näkyy yhdessä kuvassa valjaat vedossa (unohtuneet vaelluksen ekana päivänä Veronan säädöille, sivuremmit menevät kyllä kireämmälle).

    ReplyDelete