Olen itse tehnyt kaikki koirillamme käytössä olevat kaulapannat. Siperianhuskyt ovat melkoisia karkailun ammattilaisia ja alkuaikoina usein kävikin niin, että lenkillä sai talutella pelkkää nahkapantaa koiran luikerreltua pannasta vapauteen.
Käytämme lähes aina näitä puolikiristäviä pantoja, koirat eivät ole koskaan vetäneet niistä päätä läpi. Jaanalla oli Kuuhaukun kennelissä Amerikasta tuotu siperianhusky Howard, joka oli ostettu Hollywoodiin Eight Below-elokuvaa varten. Elokuvassa on kohtaus, jossa koirat pakenevat taukoketjuista vetämällä pään läpi pannasta ja tämä temppu oli selkeästi opetettu myös sittemmin suomalaistuneelle "Hauvalle" (just a fun fact here). Itse tehtyihin pantoihin voi myös tehdä tupla- tai triplaompeleet ja pannat ovat aina kestäneet siperianhuskyjen käytössä. Käyttämämme Antassun koristenauhojen kuviot ovat myös kestäneet hyvin. Yksi poikkeus on kiiltävä- tai liukaspintainen nylonnauha, jossa on painettuja tassukuvioita. Siitä kuviot liukenevat käytössä pois, myös ihan marketista ostamastani samantyylisestä hihnasta tassukuviot ovat kokonaan kadonneet.
Meillä on erikseen arkipannat, valjakkopannat ja kaiken lisäksi vielä pyhäpannat. Arkipannoissa ei ole koristenauhoja, mutta valjakkopannoissa ja harvemmin käytettävissä pannoissa on monenlaista kuosia.
Kuvassa Veronan yllä on nykyinen suosikkipantani. Tällaisen pannan tekoon menee hieman alle metrin verran nylonnauhaa ja saman verran koristenauhaa. Ensin mitataan koirakohtaisesti, minkä kokoinen panta tarvitaan ja sitten leikataan materiaalit. Itse poltan molemmista nauhoista päät kiinni, jolloin ne eivät pääse myöhemmin purkaantumaan. Seuraavassa vaiheessa ommellaan koristenauha nylonnauhan toiselle puolelle kiinni, molemmista reunoista ja päädyistä. Sitten tarvitaan kaksi D-lenkkiä. Toisella tehdään kiristysosa, jolloin panta kiristyy juuri sen verran, ettei panta mahdu luiskahtamaan korvien yli (napakka mitta otetaan kaulasta aivan leuan alta ja korvien juuresta). Vahvistukset ompelen 2-3 kertaa reunoilta ja keskeltä ristiin. Toinen D-lenkki tulee hihnan lukkoa varten. Itse jätän liukuosaa sen verran, että koiraa voi taluttaa siitä (tarhasta autoon jne.) ja panta löystyy reilusti kun siihen ei kohdistu vetoa.
Valjakossa käytettävät pannat ovat hieman löysempiä, etteivät ne koskaan kurista koiraa, vaikka seisinkiin kohdistuisi vetoa. Meillä on samasta koristenauhasta tekemäni valjakkopannat (puna-mustat, näkyy edellisten postausten kuvissa) ja kuvio on kestänyt hyvin nyt koko viime kauden. Niistä kohdista, joista koiraa talutetaan kuvio on hieman haalistunut, mutta glitterikin on hyvin pysynyt paikoillaan.
Painetut kuviot kärsivät hieman aina kovassa käytössä, ommellut kuviot ovat kestäneet Seron arkikäytössä jo vuosia. |
Antassulla on laaja valikoima ompelutarvikkeita, joiden avulla saa varmasti tehtyyn mieleisensä pannan. Valikoimasta löytyy polypropeeni- ja nylonnauhoja, joita käytämme kaulapannoissa, hihnoissa ja valjaissa. Itse olemme käyttäneet sekä kuviollisia että yksivärisiä nauhoja. Lisäksi minua on kiinnostanut uudet BioThane-nauhat, jotka ovat synteettistä nahkan kaltaista materiaalia. Sitten päästäänkin tärkeimpään eli koristenauhoihin!
Koristenauhoja Antassulla on todella laaja valikoima ja uusia kuoseja tulee koko ajan lisää. Myös muut pantojen tekoon tarvittavat tuotteet löytyvät samasta paikasta, soljet, lukot, lenkit jne. Paracord-naruja en ole itse vielä käyttänyt, mutta Antassun sivuilta löytyy ohje Paracord-taluttimen tekoon! Valikoimista löytyy myös helmiä, joita monet ovat innostuneet käyttämään näyttelyhihnojen koristeluun.
Tilaamamme tuotteet ovat olleet hyvälaatuisia ja toimitus on ollut luotettava ja nopea. Antassun tuotteet ovat edullisia, hintaa yhdelle pannalle ei todellakaan tule paljoa! Nyt valjakkokauden päättyessä on aika huoltaa tarvikkeet syksyä varten ja suosittelenkin kurkkaamaan Antassun valikoimaa ja kokeilemaan itse pantojen ja hihnojen tekoa. Me käytämme ihan tavallista ompelukonetta, jolla voi tehdä ainakin nylonnauhasta koristenauhallisen ja kangaspehmusteella olevan pannan. Ei siis tarvitse mitään järeämpään käyttöön tarkoitettua konetta, vaikka ompelukohdat saattavat näyttää paksuilta. Haluan myös painottaa, ettei tarvitse olla mikään "käsityöihminen", nimimerkillä yksi pakollinen tekstiilityön kurssi peruskoulussa.
Ei se auta kuin tehdä itsekin taas uusi tilaus, oli nimittäin tullut uusia meidän mieleisiä koristenauhoja (Vegalle täytyy heti tehdä uusi Venäjä-henkinen panta). Kannattaa liittyä Facebookissa Antassun seuraajaksi, silloin pysyy ajantasalla tarjouksista, kilpailuista ja uusista tuotteista.
Millä langalla ompelet pannat? Antassulta olen jo tilannut tarvikkeita itsekin mutta lanka mietityttää kun sehän se on se heikoin lenkki :) Mietin josko pitäis käyttää ohuehkoa karhulankaa tai jotain vastaavaa...
ReplyDeleteOlen käyttänyt ihan tavallista ompelukoneeseen soveltuvaa lankaa, jotka ei ole edes mitään uudenkarheita (en osaa sanoa minkä kokoista). Se kohta, mistä ommel lähtee helposti irti on D-lenkin (johon hihnan lukko tulee) alapuolella. Mutta siinä ompelukohta on vain stoppina ja pitämässä lenkin paikoillaan, eli katastrofia ei tule jos ommel ratkeaa ja sen voi myöhemminkin korjata. Mitä vahvempi lanka sen parempi, mikä vaan omaan koneeseen sopii.
DeleteItse olen kiinnittänyt siihen huomiota, että lähdössä ja päättäessä muistaa vetää pakilla tarpeeksi monta kertaa, ettei lanka lähde purkautumaan. Ja sitten tietysti, että ompelukohdat jaksaa tehdä tarpeeksi monta kertaa ja vetää ristiin keskeltä.
Olipa kiva yhteistyöpostaus Antassusta! Se erottui mielestäni joukosta aiemmin lukemiini koirablogien postauksiin verratessa. Kaunis tuo itse tekemäsi panta ja upea kuva!
ReplyDeleteKiitoksia, kyllä pilvisellä säällä näkyy tulevan parhaat kuvat, saa vaikka vähän vettäkin sadella!
Delete