10.5.15

Tassutaivaltajat

Meidän oma peruslenkkireittimme paljastui viimein lumen alta ja edessä olikin yllätys nimeltä majava ja hänen patonsa. Joen ylityskohta on sen verran tulvinut, että kuivin jaloin on turha haaveilla pääsevänsä toiselle puolelle. Yhden majavan näinkin joessa ja alle kahden kilometrin päässä kuvattiin nuori karhu jokin aika sitten, joten on hyvä muistaa olevansa luonnossa ja pitää koirat hihnassa. Kolvananuuro oli vielä täysin lumen alla huhtikuun lopulla. Siellä sai tarpoa polveen asti ylettyvässä sohjolumessa, joten jatkossa seuraa raportteja lähialueidemme retkeilyreiteistä. Tällä kertaa tarjolla on vain kännykkäkuvia, mutta lupaan raahata kameraa jatkossa mukana!


 Vielä jokunen vuosi sitten kotikuntamme reiteillä harvoin törmäsi muihin kulkijoihin. Nyt kuitenkin patikointi, eli trekkaaminen on ihan viimeisen päälle muotia, joten kulkijoitakin on sen mukaisesti. Myös kaupunki on kunnostanut reittejä, joista Kalliojärvi on hyvä esimerkki. Ennen siellä pystyi kulkemaan näkemättä ketään, mutta nyt reitillä on melkein jonoa ja parkkipaikka on usein täynnä autoja. Pidetään siis joitakin kohteita salaisina ;).

Ensimmäinen kohteemme on Oskolankosken luontopolku Kiihtelysvaaran Huhtilammella. Linnuntietä Joensuusta matkaa on 40 km ja reitin toinen pää sijaitsee Oskolankoskella, missä järvet Melakko ja Loitimo yhdistyvät. Siellä on kuulkaas pelit ja vehkeet eli tanssilavasta kokonaan katettuun laavuun. Olen itse yöpynyt laavulla kymmenisen vuotta sitten, eli tästä uudesta systeemistä ei ole kokemusta.

Reitti on pituudeltaan
n. 3,5 km yhteen suuntaan. Oskolankosken puolella on suuri parkkipaikka, mutta merkityt kohteet ovat sieltä lähtiessä nurinkurisessa järjestyksessä ja kohteet on merkitty näkyviksi vain toisesta suunnasta tullessa. Toisaalta Oskolankoskelta lähtiessä mukaan reitille voi ottaa infolehtisen, jossa on tietoa merkityistä kohteista ja alueesta yleensäkin (sisältäen myös kartan). Infotaulusta voi myös ottaa kuvan, jolloin kartasta voi seurata merkittyjä kohteita.


Vaativuudeltaan reitti on melko helppo, kuukautta vaille 14-vuotias Sero jaksoi hyvin ponnistella kallioisessa maastossa. Joissakin kohdin on vaativampia kivikkoja, joten nilkkaa tukevat kengät olisi hyvä pitää jalassa. Järvi on säännöstelty Ruskeakosken voimalaitoksella, mutta se ei taida kovin suuresti vaikuttaa maisemaan, eli lähinnä rantaviivaan (voimalaitos ei ole reitin suunnalla). Nyt toukokuussa reitti oli lähes kuiva ja perille selvisi kuivin jaloin tennareissakin. Viralliselle uimarannalle pääsee myös merkittyä reittiä, Melakon vesi on tummaa eli lämpenee nopeasti.

Oskolankoski-tiivistelmä: Matkaa kotoa n. 20 km. Erittäin jees päiväretkikohde, koirat voivat käydä uimassa kosken rannalla, mutta pidettävä tietenkin koko ajan hihnassa. Miinusta siitä, ettei ole rengasreitti. Yhteensä matkaa tulee 7 km kun palataan takaisin lähtöpaikalle. Mukavasti vaihteleva maasto ja hieman erilaista kasvillisuutta kuin yleensä alueella näkee. Edelleen pahoittelen surkeita kuvia.


0 kommenttia:

Post a Comment