11.4.16

Kevätpohdintoja: Narsissit kukkii keväällä

Vettä on satanut niin paljon, että rekireitit alkavat olla ajokelvottomia. Meidän päivällisretki lähilaavulle 10 km päähän näyttää nyt jäävän kauden viimeiseksi. Matkaa oli juuri sopivasti, sillä sää oli lämmin ja reitillä oli jo muutamassa kohtaa maata näkyvissä ja suolla koirat saivat ilakoida jääpohjaisia vesireittejä pitkin. Talvikausi 2015-2016 jää kuitenkin mieleen oikein onnistuneena. Vaikka lunta sai alkukaudesta hieman odotella sitä kuitenkin saatiin reilusti ja pakkasestakin päästiin nauttimaan. Pakkasista huolimatta käytin koko talven vain kuoritakkia! -30 pakkasetkin mentiin vanhalla kuorella ja testasin ManMatin uutta takkia, jonka sain jo syksyllä. Teen jossain välissä vielä jonkinlaista varustepostausta, kunhan takkikin on kunnolla testattu. Olen melko mukavuudenhaluinen retkeilijä ja kuumuuden kanssa samalle viivalle inhokkilistalla pääsee myös paleleminen, mutta tänä talvena ei tarvinnut kertaakaan palella.

Mutta sitten asiaan. Kevät. Se on tätä koiraharrastuksen kulta-aikaa. Samaan tahtiin kun narsissit nousevat mullasta, esiin kaivautuu myös muut Narcissus-suvun eliöt. Kakka-aiheet tulevat taas yhtä varmasti kuin kevätkin. On outoa nähdä kuinka jopa koiratapahtumissa ihmiset jättävät koiriensa tekeleet siivoamatta. Vielä on niin korkea-arvoisia koiraharrastajia, joiden arvolle siivoaminen ei sovi. Ja sitten taas nautitaan jokakeväisestä kakiraivosta ja koirien myrkyttäjistä. Koirien kiinnipitoaika alkoi jälleen maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Se tarkoittaa sitä, että koirat (harvoja työtehtävissä olevia koiria lukuunottamatta) on pidettävä kytkettynä koko ajan ja luontoon niitä ei saa päästää. Tämä koskee ihan kaikkia koiranomistajia, vaikka he arvottaisivat itsensä kuinka korkealle ja olisivat välittämättä luonnosta, eläimistä ja kanssaihmisistä koirineen. 

Narcissus haluaa myös niin paljon huomiota itselleen, että raahaa pienet pennut koiratapahtumiin altistaen ne täysin turhaan vakaville tartuntataudeille. FCI:n alaisissa näyttelyissä, kokeissa ja kilpailuissa, sekä monissa mätsäreissä noudatetaan SKL:n rokotusmääräyksiä. Tapahtuma-alueelle ei kertakaikkiaan saa tuoda pentuja, joiden rokotusohjelma ei ole kunnossa. Joka kevät koiratapahtumissa leviää ulkoloisten lisäksi parvot ja kennelyskät. Pentujen sosiaalistamiselle on omat paikkansa, eivätkä massatapahtumat kuulu niihin. Myös varoajat tartuntatautien suhteen on muistettava. Yskät tarttuvat vielä viikkoja oireiden jälkeen ja parvovirus voi säilyä ympäristössä jopa kuukausia. Tällaiset ajattelemattomat, ainoastaan itsestään kiinnostuneet koiranomistajat mustaavat koko harrastajakunnan mainetta ja vaarantavat omatkin koiransa. Täytyy vain toivoa, että heidän toimistaan huolimatta meidän muiden koirat ovat turvassa, eikä jo ennestään kapeiksi käyneitä oikeuksia enää kavenneta.

Hyvän talven jälkeen ei edes hirveästi harmita, että lumeton kausi alkaa ja pääsemme vaivattomammin liikkumaan luonnossa. Reissupäivämääriä on lyöty lukkoon jo kuukausia sitten ja lisäksi tulemme taas kiertelemään lähialueitamme.
Laumamme toivottaa eläinystävällistä ja vastuullista kevättä kaikille!

3 comments:

 1. Anonymous18.4.16

  Hienoja retkikuvia! Miten tuollainen pienvaljakko muuten kulkee päivämatkaa? Kuinka paljon uskaltaa kolmosella kaasutella päivässä? Oletko aikeissa hankkia lisää valjakkokoiria? Luulisi, että olisi polte pidempäänkin retkeilyyn! Hyvää kevättä teidän laumalle!

  ReplyDelete
 2. Kiitos! Kolmella koiralla tuollaisessa maastossa, jossa on paljon isoja nousuja ja kun kuormaa on varusteina reessä 30-50 kg on 15-20 km sopiva päivämatka. Kyllähän ne koirat kulkee vaikka koko päivän, mutta ylläpitääkseen mukavaa vauhtia tuo on mielestäni sopiva matka ollut. Ja kun täytyy huomioida nuo tilanteet, että pohja ei välttämättä olekaan niin hyvä ja joutuu kahlaamaan lumessa. Tasaisemmassa maastossa, hyvällä uralla voi heittää ainakin kympin lisää päivämatkaan.

  Koiria tulee kyllä lisää sopivaan tahtiin ;). En halua, että tulee koskaan sellaista tilannetta, että eläkkeelle jääneitä veteraaneja alkaa olla tarha pullollaan, eli ikäeroa on hyvä olla jonkin verran. Koiramme ovat meille perheenjäseniä, eli ne myös pidetään meillä elämänsä loppuun asti, jolloin ne eläkeläisetkin on laskettava laumalukuun mukaan. Pidempään retkeilyyn pääsee myös lainakoirilla, niitä tarjottiin jo viime kaudella ja todennäköisesti tulen niihin turvautumaan ensi kauden vaelluksella :).

  ReplyDelete
 3. * tuollaisella maastolla tarkoitan lähinnä tunturimaastoa, tietysti sielläkin on mahdollista ne mäet kiertää.

  ReplyDelete