22.8.16

Tekemistä kun ei ole mitään tekemistä

Me ainakin odottelemme vielä viileämpää säätä syystreenin alkua varten, täällä +20 asteisessa elokuisessa illassa. Treeniohjelmaa on jo suunniteltu ja toivottavasti se pyörähtää käyntiin syyskuun aikana. Tavoitteet ovat melkolailla samat kuin viime kaudellakin, eli 20-30 km päivämatkat useana päivänä peräkkäin kolmella koiralla ja n. 50 kg kuormalla. Tässä kuitenkin joitakin vinkkejä siihen, miten voi aikaansa kuluttaa kun ei pääse ajamaan.


Ensin kaksi elokuvasuositusta, valitsin hieman uudempia leffoja niiden loppuun kulutettujen Baltojen jne. sijaan. Ensimmäisenä Chasing Ice, vuodelta 2012. Tämä elokuva kannattaa katsoa ensin, sillä se ei oikein anna inspiraatiota harrastamisen suhteen! Elokuva on The Coven tuottajalta ja se on voittanut jos jonkinlaista palkintoa. Dokumenttielokuva kertoo katoavien jäätiköiden dokumentoinnista ja ilmastonmuutoksen todellisuudesta. Siinä painotetaan kuinka tiedeyhteisö on nykyään yksimielinen ilmastonmuutoksesta, toisin kuin vastustajat yleensä koettavat väittää. Elokuvassa näytetään upeaa kuvaa pohjoisilta alueilta ja dokumentoidaan jäätikkökuvausryhmän työtä. Tiimin ansiosta pääsemme näkemään konkreettisesti kuinka jäätiköt katoavat, upeissa time-lapse kuvissa valtavat jäätiköt eri alueilla pohjoisessa vain sulavat pois. Tiimi dokumentoi myös harvinaisia calving, eli poikimistapahtumia reaaliajassa. Yhdessä Grönlannissa kuvatussa poikimisessa jäätiköstä irtosi kokonaisen kaupungin kokoinen pala, jäätävää ajatella millaista sellainen tapahtuma olisi nähdä livenä!

Dokumentissa esitetään faktoja ilmastonmuutoksen todellisuudesta ja ennusteista. Suurin osa maailman jäätiköistä sulaa pois kovaa vauhtia, ennusteen mukaan suurin osa Alppien jäätiköistä katoaa vuoteen 2100 mennessä. Jäätiköiden sulaessa kadotamme makean veden varastoja, merenpinta nousee ja merivirrat muuttuvat. Se myös vaikuttaa ilmastoon monella eri tavalla, esim. tulvat ja myrskyt tulevat lisääntymään. Myös elämä pohjoisessa tulee muuttumaan, jääkarhut katoavat jne. Samalla kun me täällä ihmettelemme poikkeuksellisen lämmintä säätä ja sitä kun jouluna ei ole enää lunta, on myös huomattava, että rekikoirien tarpeellisuus ja valjakkoharrastus tällaisenaan tulee katoamaan ilmastonmuutoksen myötä. Harrastetaan siis kun vielä voidaan? Asioille on kuitenkin myös mahdollista tehdä jotain, jokainen voi aloittaa esim. ryhtymällä kasvissyöjäksi - helppoa. Tämä on niitä elokuvia, joita jokaisen pitäisi nähdä. Elokuvan saatavuus: DVD, Netflix Suomi.

Toisena esittelen 2015 julkaistun dokumentin The Great Alone. Se kertoo koiravaljakkoajaja Lance Mackeyn tarinan ja elokuvan parasta antia on ehdottomasti kuvaus, upeisiin lumisiin maisemiin voisi kadota tuntikausiksi. Lähikuvassa on myös Mackeyn suhde hänen koiriinsa. Lance syntyi valjakkoperheeseen, hänen isänsä oli perustamassa Iditarod-kilpailua ja voitti sen 70-luvulla. Mackey on itse voittanut Iditarodin neljä kertaa ja Yukon Questin myös neljä kertaa. Hän on myös selvinnyt syövästä ja nuoruuden sekoiluista. Alaska on aina vetänyt puoleensa "vähän" sekaisin olevia ja itseään etsiviä ihmisiä, elokuvassa nähdään siis melko tyypillistä alaskalaista menoa. Se myös kertoo siitä miten tärkeitä koirat ja valjakkoajo voivat ihmisille olla. 

Niille, jotka eivät aiheesta tiedä, Iditarod on suuri tapahtuma Alaskassa. Se on esillä valtakunnallisessa mediassa, kyseessä on yli 1500 km pituinen koiravaljakkokilpailu. Se on suoritus kenelle tahansa, niin koirille kuin ajajillekin. Itselleni se tuli paremmin tutuksi kun Valo-koirani puoliveljet juoksivat kilpailun vuonna 2007. Olen siis itsekin ajanut valjakkoa, jossa on Iditarodin juossut koira, sillä Icon asuu nykyään Suomessa Kuuhaukun kennelisä. Tämä elokuva inspiroi varmasti syystreenin pimeinä, märkinä ja kuraisina iltoina! Spoiler alert; elokuvassa seurataan vuoden 2013 Iditarodia, joka toimii elokuvan runkona, mutta kuten tiedämme voitto meni sinä vuonna toisaalle. Jos haluaa seurata kilpailua, jossa Mackey oli myös kärkikahinoissa, kannattaa katsoa Discovery Channelin kuusiosainen Iditarod TV-sarja (2008). Elokuvan saatavuus: DVD, Netflix USA, YouTube, iTunes.





Lopuksi vielä yksi vinkki, Facebookissa kun kaikki kuitenkin jossain vaiheessa lorvivat. Eli FB:sta löytyvä peli Klondike: The Lost Expedition. En edes tiedä kuinka monta vuotta olen tätä pelannut, en pelaa sitä mitenkään aktiivisesti, enkä ole oikeita euroja siihen tuhlannut. Peli löytyy siis FB:sta, mutta käsittääkseni sitä voi pelata muuallakin. Pelissä luodaan oma hahmo ja hänelle valtaus, jota rakennetaan miten halutaan. Pelissä edetään tekemällä erilaisia tehtäviä ja valtaamalla uusia alueita. Siinä voi vierailla muiden pelaajien tiloilla, kommunikoida ja vaihtaa tavaraa heidän kanssaan.

Pelissä voi tehdä niin paljon eri asioita, etten ala niitä tarkemmin selittämään. YouTubesta löytyy erilaisia ohjevideoita, joiden kautta peliin voi tutustua. Itse olen tykästynyt pelin grafiikoihin, siis katsokaa nyt tuota. Kannattaa ehdottomasti tutustua peliin, jos tällainen kuvasto kiinnostaa. Ylemmässä kuvassa on pelin mainosgrafiikoita ja alemmassa print screen minun Leonhardin kotitilalta.

2 comments:

  1. Mielenkiintoisia dokumentteja, josita en ole aikaisemmin edes kuullutkaan! Pitää ehdottomasti katsoa, vaikka itse en enää tarvitse herätystä siihen kuinka oikeasti ilmastonmuutos on päällä ja siihen pitäisi jotain jo oikeasti tehdä. Välillä saan aina vain järkyttyä ihmisistä, joilla on vain ajatus, että kyllä luonto siitä selviää niin kuin se on aina selvinnyt. En uskokkaan etteikö jollain tavalla selviäisikin, mutta mahdollista on että meitä ihmisiä vain ei ole enää silloin, kun meillä ei ole enää ruokaa tai puhdasta vettä.

    Toiseksi olen ihmetellyt miksei talvi olympialaiset ole tähän kunnolla vielä tarttuneet? Ei niitä kauaa enää voi järjestää, kun ei ole enää mitään ulkoilmalajeja mitä ihmiset voivat talvella harrastaa kun ei ole jäätä eikä lunta ulkona. Ihminen on vain liian lyhytnäköinen ja itsekäs.

    ReplyDelete
  2. Näinhän se on, ihminen suuruudessaan kuvittelee tuhoavansa vain "luontoa", mutta tuhoaakin itsensä. Elämä kyllä varmasti jatkuu ihmisen jälkeenkin.

    ReplyDelete