24.5.13

3. viikko


Pennut täyttivät 3 viikkoa ja pentulaatikossa onkin käynyt melkoinen kuhina. Pennut osaavat jo kommunikoida, ne painivat ja murisevat, haukahtelevat ja heiluttavat häntäänsä. Kiinteää ruokaa lapset pääsivät maistelemaan jo hyvissä ajoin ennen kolmatta viikkoa.

Ensimmäisellä ruokintakerralla pennut saavat maistella pieniä raa'asta jauhelihasta tehtyjä lihapullia. Ja ei ruokintaa kyllä aloitettu yhtään liian aikaisin! Pennut nimittäin kävivät ahnaasti lihapalaan kiinni ja söivät hurjalla ruokahalulla, kukaan ei edes miettinyt että mitäs tässä nyt tarjotaan. Meinasi käsikin lähteä mukana, sillä kaikilla pennuilla oli jo pienet maitohampaat.

Ensimmäiset madotuksetkin ovat jo takana, lääkkeetkin menivät niin hyvin alas, ettei matolääke taida kovin pahan makuista ollakaan. Matolääkkeiden suhteen on mielenkiintoista kuulla muiden kasvattajien kokemuksia, kukaan ei varmaan noudata ohjeiden annostuksia sillä ne harvoin ovat riittävät. Omissa aikuisissa koirissani ei ole koskaan näkynyt matoja, mutta se ei tarkoita etteikö niitä voisi olla. Siksi aikuisenkin koiran madotus kahdesti vuodessa on tärkeää, Sero saa kevätmadotuksen nyt samaan aikaan Odessan kanssa.

Pennut ovat saaneet tehdä tutkimusmatkoja muualle taloon ja tutustua erilaisiin ihmisiin ja lasten käsittelyyn. Kuitenkin pennut saavat olla omassa rauhassa aina niin halutessaan. Olen aina ihmetellyt miksi joku mainostaa pentujaan "kasvanut keskellä lapsiperheen arkea". Pentujen pitäisi saada olla omassa rauhassaan niin kauan kunnes ne oppivat kävelemään ja omatoimisesti jättävät pesän. Tietysti jo pieniä pentuja käsitellään maltillisesti. Lapsiperheen arki ei kuulosta kovinkaan rauhalliselta ja pennuille sopivalta ympäristöltä. Sitten kun pennut ovat valmiita, virikkeellinen ympäristö edistää pentujen hermostollista kehitystä.
3. viikosta alkaa voimakkaan muutoksen ja sosiaalistumisen kausi, joka jatkuu aina 14. viikkoon asti. Tänä aikana pentuja käsitellään paljon, ne saavat uusia kokemuksia virikkeellisessä ympäristössä. On tärkeää, että sinä aikana pennut saavat hyviä kokemuksia ja tuntevat olonsa turvalliseksi. Tästä alkaa myös oppimisen kausi. "Röppö" on jo oppinut vaatimaan lisähuomiota ihmisiltä ja todella nauttii saamastaan huomiosta. Nyt on hyvä aika opetella sitä itsenäisyyttäkin! Pennut saavat olla myös kontaktissa isoisäänsä Seroon, joka on erinomaisen rauhallinen esimerkki pienille koiranaluille.
 

Siperianhuskyt ovat kyllä siinäkin suhteessa "helppo" rotu, että vaikka pennuilla ei olisikaan kokemusta esim. muista koirista, niillä hyvin harvoin on ongelmia tulla toimeen toisten koirien kanssa. Siksi suosittelemme varovaisuutta ennen kuin pentu on saanut rokotukset kuntoon. Omat koiramme ovat kasvaneet melko lailla ilman muita koirakontakteja rokotuksiin asti ja silti jokainen tulee toimeen koirapuistossakin kaikenlaisten koirien kanssa.


"Pieni nallekarhu vain!"

0 kommenttia:

Post a Comment