6.5.13

1. viikko


Syntyessään pentujen silmät ja korvat ovat kiinni ja niiden elämä on pitkälti syömistä ja nukkumista. Heti synnyttyään pennut ryömivät päättäväisesti kohti nisiä ja syötyään nauttivat emon lämmöstä ja huolenpidosta. Vastasyntyneet tekevät tarpeensa vain emän stimuloimana ja emä huolehtiikin tarkasti pesän siisteydestä.

Emän maidosta pennut rakentavat vastustuskykyään ja emän läsnäolo on psyykkisesti niille tärkeää vierihoidon tavoin. Odessa on pysytellyt laatikossa lähes 24/7, ruoka ja vesi tarjoillaan pentulaatikkoon ja se joudutaan "väkisin" viemään ulos tarpeilleen. Takaisin pentujen luo on kiire ja pentuja hoidetaan ahkerasti.
Ensimmäisen viikon aikana pentujen paino kaksinkertaistuu ja ne kasvavat hurjaa vauhtia. Paras aika punnita pennut on juuri ruokailun jälkeen kun pennut nukahtavat puntarille. Muuten pennut nukkuvat ison osan ajasta, monien suosikkipaikka on Odessan tuuhean häntäpuuhkan sisällä!

Pennuilla on vielä tahdottomia lihasrefleksejä ja ne osaavat jo haukotella. Pienet jalat kokeilevat jo rapsutuksen alkeita kun pentuja kutittaa. Liikkuminen voimistuu koko ajan ja pehmeällä alustalla näyttää jo kuin pennut ottaisivat ensiaskelia. Pentulaatikossa on yleensä hiljaista. Kun pennuille tulee nälkä, alkaa melkoinen kuhina ja tuhina kaikkien tavoitellessa parhaita apajia.

Odessan vointia tarkkaillaan tarkasti varsinkin ensimmäisen viikon aikana ja lämmöt mitataan useita kertoja päivässä. Ensimmäiset 3-4 päivää lämpö voi olla koholla maidontuotannon takia 39-40 asteessa ja tärkeintä on seurata emän vointia mahdollisen kohtutulehduksen varalta. Odessa syö useita aterioita päivässä ja lihaa kuluu jo nyt päivittäin enemmän kuin kaksi bittiä.


0 kommenttia:

Post a Comment